GALERIE KIEK-KUS DEVENTER
  • Tentoonstellingen
  • Collectie
  • Galerie
  • Impressie
  • Contact
Foto

20 januari t/m 17 februari 2018  Sonna krom & koen de vries

26/4/2017

0 Reacties

 
Tentoonstelling KOPstukken: 20 januari t/m 17 februari 2018
SONNA KROM & KOEN DE VRIES
Opening 16.00 uur(inloop 15.30) zaterdag 20 januari
Door Christine Otten, ze is theatermaker, auteur van o.a. We hadden liefde we hadden wapens. Ze brak door in 2004 met de grote roman De laatste dichters die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, en ambassadrice van Deventer 1250 jaar.

What's in the mind? Portretten die je pakken, olieverfschilderijen die een ziel hebben. Sonna Krom (Enschede 1970) heeft voor het KOP-festival een serie portretten van haar hand geselecteerd die dat in zich hebben. Blueslegendes als R.L. Burnside en John Lee Hooker. Zij vochten zich uit de slavernij en armoede door de muziek. De weg die ze aflegden is weerspiegeld in de indrukwekkende portretten die Sonna Krom van hen maakte. En wat dacht Etty Hillesum in het jaar 1939? Wat gaat er om in een mooie jonge vrouw uit de huidige tijd? Dit is te zien in Galerie Kiek-Kus, Roggestraat 16. 
Sonna Krom maakt olieverfschilderijen in een realistische stijl, voornamelijk portretten. Zij kenmerken zich door de eigen hand van de schilder, en de ziel die ze in het werk weet te leggen. Dat komt omdat Sonna geen hulpmiddelen gebruikt, zoals projectie. Wat op het doek ligt, komt rechtstreeks uit haar zelf. Daardoor krijgen haar portretten een buitengewone levendigheid die de natuur van de geportretteerde pakken. 

Ook al heeft Koen de Vries zich los gemaakt van de statische portrettraditie, hij gaat wel verder in de nieuwe beeldende traditie van kunstenaars als Rodin, Boccioni en Bacon. Ook zij brachten eigentijdse zaken als theater, psyche en beweging naar de beeldende kunst. De invloed van film maakt dat ook het portret in beweging moest komen. Beeld voor beeld ontleedt hij, net zoals Eadweard Muybridge, de beweging van de personages om deze in de nieuwe traditie van de portretkunst toe te passen. 
Een element dat de Vries gebruikt is het groepsportret want waar toont de mens zich meer als in onderling menselijk contact. 
Zijn portretten worden opgebouwd uit in klei geperste afdrukken. Ze zijn zo precies dat zelfs de poriën in de afdruk zichtbaar blijven. Zodra er nieuwe afdrukken naast worden gezet, vervormen ze, raken op de achtergrond en vervagen. Hiermee trekt hij een parallel naar het leven zelf: iedere indruk die een mens opdoet, hoe indrukwekkend ook, wordt na verloop van tijd verdrongen door nieuwe indrukken. Toch zijn we gevormd door eerdere indrukken (ervaring). Dat is wat hij laat zien, ons lichaam als de drager, het materiaal (de klei) dat ons tot iets maakt. Hoe we ook stralen, het verval is altijd aanwezig. In zijn beelden zie je wat je normaal gesproken niet ziet: zowel de afdruk, het heldere moment, als de vervaging, de herinnering eraan.
*Tentoonstelling KOPstukken is ook te bezoeken in combinatie met het KOPfestival op 27 januari in het Burgerweeshuis.
Georganiseerd door het science cafe Deventer i.s.m Galerie KIEK-KUS
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
9 december t/m 7 januari 2018
TONE AANERAA & THIJS KWAKERNAAK
Opening: zaterdag 9 december 15.00 uur, openingswoord door Maarten Hoekstra, cultuur cafe het Glas in Lood bij de werken van Tone Aanderaa & Thijs Kwakernaak.
Er is Dickens- soep van Boer aan tafel.
Ronald Rugenbrink en Margriet Pronk zien jullie graag , Tot KIEK-KUS! 
​
TONE AANDERAA voltooide haar masterdegree in Fine arts aan de Pratt Institute in New York. De natuur is het uitgangspunt in haar werk want zij is en blijft een natuurmens. Haar werk roept een sprookjesachtige sfeer op die zij jaarlijks opdoet in Noorwegen. Tone Aanderaa haar schilderijen zijn gebruikt voor animaties voor de bekende muziek groep Secret Garden. 

THIJS KWAKERNAAK: Het hout leeft, zelfs als het niet meer door kan groeien; er zijn patronen en structuren in af te lezen die inzicht geven over begin en einde. Thijs is een grote vriendschap aangegaan met hout. Zijn sculpturen ontstaan vanuit mythen, sprookjes en oude verhalen. alles waar je naar kijkt in zijn werk heeft een verhaal, het is dan ook die intrinsieke waarde die hij beoogt in zijn sculpturen. 
Tentoonstellings periode: 9 december t/m 7 januari 2018
*extra open op : zo. 10 dec. 11.00- 16.00 uur.
do 14 dec. lichtjesfeest 12.00-21.00 uur
 za 16 dec. en  zo 17 dec. Dickens Festijn 10.00-17.00
21 dec. 22 dec. van 11.00- 20.00
24 dec. koopzondag 12.00-17.00
7 januari koopzondag 12.00-17.00
Galerie KIEK-KUS Deventer

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
​ 1 november  t/m 3 december 2017
ELLEN VAN DER WIEL & SIBA SAHABI
Ellen van der Wiel( 1960): bij haar collectie passen de woorden, helder, strak, kleurrijk en organisch, waarbij kleurovergangen, natuurlijke vormen, ritmes en lijnen belangrijke elementen zijn. Ellen maakt haar viltschilderijen door lagen wol – soms gemengd met zijde, vlas of bamboe -in diverse kleuren en grafische patronen neer te leggen en te vervilten. De vervilte lappen snijdt ze tot stroken die als een puzzel in elkaar gezet worden.Hierdoor ontstaat het uiteindelijke ontwerp, wat om een raamwerk gespannen wordt om het strakke lijnenspel te benadrukken. Soms worden de naden, als de stroken aan elkaar worden genaaid, naar de buitenzijde gekeerd. Dit levert structuur op en spelen de kleurnuances en patronen van beide zijden een rol in het dessin. Een meerwaarde van vilt is het geluiddempend effect. 
Siba Sahabi (1979) is een Duits/Perzische designer. Kreeg nominaties en awards voor haar werken die internationaal tentoongesteld zijn in museums en galeries in Argentinie, Milaan en Londen. Siba laat binnen haar Design een connectie zien van de oude culturen uit het Midden-Oosten en het oude Griekse keramische pottenbakken. In haar eigen stijl met vilten sculpturen in de vorm van karaffen en vazen. De objecten zijn opgebouwd uit circulair aangebrachte vilten stroken die aan beide zijden gecoat zijn met een verflaag. Zo bestaat ieder object uit drie kleuren. De originele kleur van het vilt op het oppervlak van de rand, een kleur aan de binnenkant en een kleur aan de buitenkant van het object.
​
Tentoonstellingsperiode: 4 nov. t/m 3 dec.2017
5 nov. opendag kunst-koopzondag 
26 nov. kunstkoopzondag.
2 dec. za. Perziche hapjes van Mahnaz.nl  
3dec. kunst-koopzondag open:12.00-16.00
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
​27 sep. t/m 28 okt. 2017
RENZE KOENES & FIEKE HORDIJK
Renze Koenes (Castricum, 1963) studeerde in 1988 af in illustratieve vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten ‘Constantijn Huygens’ in Kampen. Met liefde verbeeldt Koenes in verschillende technieken alledaagse onderwerpen, waarbij hij de suggestie van ruimte en stofuitdrukking ondergeschikt maakt aan een tamelijk onverwacht spel van vlakke vormen, patronen, contrasten en kleur. Ondanks de vervormingen die hij welbewust toepast blijven de afgebeelde voorwerpen en huiselijke scènes uit de omgeving van de kunstenaar herkenbaar.
Fieke Hordijk volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vormgeving Amsterdam. Materiaal en vorm; altijd weer zoeken naar nieuwe aspecten. Alles is altijd in beweging, dus ook het werk verandert. Wel blijven de vormen steeds op het terrein waar figuratie en abstractie samenkomen en blijft het weergeven van energie, vitaliteit en kracht van groot belang. Het materiaal dat wordt gebruikt is metaal: o.a. koper, messing, RvS, brons. Kleuring komt op verschillende manieren tot stand. Bv. de kleur van het materiaal of patin of olieverf.

* UPSTAIRS is tevens werk te zien en te koop van professionele kunstenaars en beginnend talent.

​------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
26 aug. t/m 23 sep. 2017
HANS Van DUIJN & TRIJNIE MOHLMANN

Hans van Duijn - schilderijen& Trijnie Mohlmann- Glasbeelden
Zaterdag 26 aug. (inloop vanaf 14.30) feestelijke opening met gastspreker om 15.00 uur.
We zien jullie graag, tot KIEK-KUS! Ronald Rugenbrink& Margriet Pronk 
​

Hans van Duyn voelt zich sterk verbonden met de zee en de duinen. De kracht en de kwetsbaarheid van de natuur is in al zijn werken terug te vinden. Een andere inspiratie bron wordt gevormd door de indrukken van reizen die als een echo in zijn werk terug komen. Al werkend kom hij terug bij de kern van zijn herinneringen.
In zijn schilderijen gebruikt hij veel natuurlijke materialen en pigmenten, gebonden met caseïne en standolie.
Trijnie Mohlmann studeerde in 1992 af aan de AKI te Enschede in de richting vrije schilderkunst en grafiek.
Sinds 1998 giet zij ook massieve glasbeelden d.m.v. de heet glastechniek Sandcasting. De massieve glasbeelden worden direct gegoten in zand. Doordat het vloeibare glas (1230 graden Celsius) in de zandmal wordt gegoten, krijgen de objecten een ruwe huid, wat zo kenmerkend is voor dit robuuste glas. Het dualistische karakter van het materiaal is wat haar boeit. Paradoxale eigenschappen (vloeibaar of gestold, transparantie of ondoordringbaarheid, warm of koud) zorgen er voor, dat ze nooit op het glas uitgekeken raakt. De beeldtaal die ze gebruikt komt voort uit haar fascinatie voor de natuur, afdrukken van fossielen, schelpen en menselijke figuratie zijn onderwerpen die ze graag in haar glas laat zien.
26 augustus t/m 23 september 2017, duo- tentoonstelling op de begane grond
• Op de bovenverdieping,UPSTAIRS is een boeiende internationale kunstcollectie te bewonderen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



​Gertjan Scholte- Albers- Schilderijen-  Gertjan Scholte-Albers bespeelt de natuur met kleuren en contrasten. Het gaat niet om de werkelijkheid maar om de beleving daarvan. Ook benaderde hij het landschap als een foto negatief. Wat donker is wordt licht en vice versa. Om dit nauwkeurig te doen ontwikkelde hij een soort omgekeerde kleurencirkel. Alles krijgt een tegenoverliggende kleur dan de werkelijke kleur, zo ontstaat een landschap zoals deze volgens Scholte-Albers zou moeten zijn.
Tina Lintvelt- beelden -Het lijkt of Tina Lintvelt haar sculpturen de voedingsbodem vormen voor allerlei groeiende organismen die dreigen bezit te nemen van de vorm. Alsof het dode materiaal brons , weer nieuw leven is ingeblazen
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Januari 2019
    November 2018
    Oktober 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    April 2017
    Juli 2016
    Juni 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    November 2014
    September 2014
    Juli 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    November 2013
    September 2013
    Augustus 2013
    Juli 2013
    Juni 2013
    Mei 2013
    April 2013
    Maart 2013
    Januari 2013

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • Tentoonstellingen
  • Collectie
  • Galerie
  • Impressie
  • Contact